Konstverk längs en ny rutt

Verken kan i regel ses dagligen kl. 17–22. Alla verk visas utan avbrott under evenemanget. Längden på verken varierar. Programändringar är möjliga.

Här kan du skriva ut en festivalkarta (PDF).

Lux Helsinki 2016 lyckades över förväntningarna trots vinterkölden 

Lux Helsinki, som ordnades nu för åttonde gången, fyllde Helsingfors centrum med människor fascinerade av festivalen. I publikresponsen betonades evenemangets unika stämning som kombinerade gemenskap, vinterkyla och fantastiska ljuskonstverk. Under festivalen dök temperaturen tidvis till nästan minus 25 grader. Evenemanget samlade över en halv miljon besökare till Helsingfors centrum under de fem festivaldagarna.

Läs mer

Vånliga frågor och svar

Var är den närmaste uttagsautomat? Var finns toaletter? Hur skulle jag klä mig? Var kan jag hämta festivalens broschyr? Var finns informationsställen?

Varför är festivalen bara fem dagar lång? Vem väljer verken och kringprogrammet?

Från info-sidan hittar du svar på vånliga frågor.


  • Lux Helsinki 2016 – titta på videon!

     

    Ljusfestivalen Lux Helsinki ordnas redan för åttonde gången mellan onsdag och söndag 6–10 januari 2016 i Helsingfors, Finland. En nyhet i 2016 års upplaga av Lux Helsinki är den nya rutten med ljusverk, som börjar från konstmuseet Ateneum, fortsätter mot Esplanaden, Bulevarden och Annegatan, och slutar vid Annegården. Dessutom utvecklas festivalen till en mångsidigare stadsfestival genom satsningar på gatumat och besökarupplevelsen. Ljuskonstverken kan avnjutas dagligen kl. 17–22. Lux Helsinki lämpar sig för hela familjen och inträdet till evenemanget är fritt. Den senaste festivalen, i januari 2015, hade över 200 000 besökare. 

     Festivalen arrangeras av Helsingfors stad. För stadens del samordnas evenemanget av Päivi Meros, producent på Visit Helsinki, och för produktionen står Sun Effects Oy. Festivalens konstnärliga ledare är Ilkka Paloniemi och den tekniska ledaren är Matti Jykylä.