Korsningen av Annegatan och Kalevagatan / Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett: CLOUD

Korsningen av Annegatan och Kalevagatan
Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett: CLOUD

Adress: Korsningen av Annegatan och Kalevagatan

CLOUD är en interaktiv skulptur bestående av sextusen glödlampor. Regndropparna som hänger från lampmolnet är lampornas avbrytare, som publiken kan dra i för att tända eller släcka ljuset. Idel leende ansikten lämnar det glada, lekfulla verket.

De glödlampor som används för verket har samlats av vanliga invånare i de kanadensiska konstnärernas grannskap. Publikens aktiva deltagande är också en viktig del av det färdiga verket: publiken har till exempel fått molnet att blinka likt blixten genom att samtidigt dra i avbrytarna.

Nu har verket fått nya betydelser, då Europeiska unionen och flera andra länder har slutat använda glödlampor. Vart är vi på väg härnäst?

CLOUD använder ett universellt bildspråk som förstås i hela världen. Regnmolnet är något som alla känner igen, oavsett språkmurar, kulturella skillnader och geografiska avstånd.

Verket har setts på många ljusevenemang i världen, bland annat i Eindhoven i Nederländerna, Jerusalem i Israel, Cascais i Portugal samt i Singapore.

Bilder: Lauri Rotko

Förevisningstid: 17-22

Kanadensarna Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett arbetar mångsidigt med olika konstformer. Publikens delaktighet och nya slags material är en väsentlig del av verken: de lekfulla verken bjuder in publiken att experimentera fördomsfritt. Det viktiga i konstnärernas arbete är förändringen. Konstnärernas verk har visats på flera museer, gallerier och festivaler runtom i världen.

Tillbaka till toppen