Torgkvarteren, Sofiegatan / Alexander Reichstein: He olivat täällä

Torgkvarteren, Sofiegatan
Alexander Reichstein: He olivat täällä

Adress: Sofiegatan

He olivat täällä (De var här) väcker de människor som en gång bott längs Sofiegatan till liv. Enligt Alexander Reichstein försvinner människor aldrig utan spår: ord som sagts för länge sedan, steg och andning hörs fortfarande. Personer som dött för länge sedan vandrar i trädgården, träffar varandra i salongen och andas in frisk luft på balkongen.

Människogestalter, böjda av ståltråd och sprutmålade med fluorescerande färg, vaknar upp som spöken i UV-ljuset. De genomskinliga gestalterna smälter in i sin omgivning och Sofiegatans miljö blir en del av verket.

Konstnären Alexander Reichstein är utbildad grafiker, och denna influens kan ses i de stiliserade figurerna. Verket är ett beställningsverk för Lux Helsinki.

Bild: Lauri Rotko

Förevisningstid: 17-22

Alexander Reichstein (f. 1957) är född i Moskva, men har bott och arbetat i Helsingfors sedan 1990. Reichstein skapar ofta konst för och med barn. Hans produktion omfattar bl.a. barnböcker, skulpturer och installationer – dessutom har Reichstein planerat stora, interaktiva utställningar i museer. Konstnärens verk har ofta visats utomlands, bl.a. i Island och Japan. Boken Gondwanas barn, med illustrationer av Reichstein, belönades med Finlandia Junior-priset år 1997. År 2008 belönades konstnären med statens barnkulturpris.

Tillbaka till toppen