Esplanadens scen
Antti Pussinen & Martta-Kaisa Virta: Medicine City

Adress: Norra Esplanaden 1

Det stora verket, som är belyst inifrån, överraskar åskådaren. Det första intrycket är ett vackert, fascinerande stadslandskap, men då verkets material studeras närmare, får dess teman en djupare betydelse. Medicine City är tillverkat av tiotusentals tomma läkemedelsförpackningar i aluminium. Varje läkemedelsförpackning har brutits på olika sätt, och därför ser varje fönster i verket olika ut.

Verket berättar om medikaliseringen av vårt samhälle. Även staden kan vara ett läkemedel mot ensamhet och ljuset ett läkemedel mot rädsla. I den mörka staden finns det en människa bakom varje ljus i fönstret. På Esplanadens scen är verket som en stad i miniatyr, mitt i den riktiga staden.

Verket består av uppskattningsvis 22 000 läkemedelsförpackningar. Det tog sex månader för de två konstnärerna att färdigställa verket.

Medicine City har tidigare visats på Tammerfors konstmuseum, SUOMESTA-galleriet i Berlin samt Kuopio konstmuseum. Det sågs även på utställningen Lux IN på Kabelfabriken under Lux Helsinki 2014. 

Foto: Marina Ekroos

Förevisningstid: 17-22

Antti Pussinen (f. 1984, Tammerfors) är en bild- och ljudkonstnär som är intresserad av olika miljöer och deras inverkan på människor. Med sin konst försöker Pussinen skapa miljöer som påverkar betraktaren via känslor, minnen och associationer. Konstnären anser att särskilt stadsmiljön är ett intressant provlaboratorium för mänsklighet och tolerans. I staden blir människorna tvungna att leva sida vid sida, och det går inte att gömma sig bland likasinnade kompisar.

Martta-Kaisa Virta (f. 1984, Pemar) är konstnär och illustratör. Virtas konst är ett stilla flytande medvetandeström, där en konstnärlig lösning leder till en annan. Virta gestaltar världen genom att teckna: en penna, ett stift och en bläckflaska är en förlängning av konstnärens hand.

Tillbaka till toppen