Bar Looses fönster / Kalle Mustonen: An' She Said Yea

Bar Looses fönster
Kalle Mustonen: An' She Said Yea

An' She Said Yea är en tribut till rockbandet 22-Pistepirkkos låt Onion Soup. Verket handlar om rockmusikens kärnfullhet, naivitet och glimten av ett bekant minne. Glädjen av igenkännande och nostalgi är en del av verket: åskådaren kan höra låten i sitt huvud. Även gamla ljusreklamer har inspirerat verket visuellt.

Verkets betydelse har sedermera blivit ett minnesmärke, då bandet i juni 2015 meddelade att de tar en paus på obestämd tid. 

Verket i Bar Looses fönster är Mustonens andra, nästan identiska version av samma verk. Den första versionen visades tidigare i Galerie Pleiku i Berlin, på konstmässan Supermarket i Stockholm samt under bildkonstveckan i Mänttä. 

Enligt Mustonen är verket som bäst i Lux Helsinki, eftersom det visas i en miljö som är på gränsen mellan högkultur och populärkultur, i Bar Looses fönster. Enligt konstnären har högkultur och populärkultur stulit av varandra så länge att det inte längre är nödvändigt att dra gränser mellan de två.

Are we gonna have tonight some onion soup? 

Förevisningstid: 17-22

Kalle Mustonen (f. 1979) är en Helsingforsbaserad skulptör som ursprungligen kommer från Lahtis. I Mustonens verk lockar popkulturikoner, som skallar, diamanter och trädgårdstomtar betraktaren närmare för att ta reda på verkets mörkare nyanser.

Tillbaka till toppen