Skillnadens paviljong / Nathalie Chambart: Nowhere

Skillnadens paviljong
Nathalie Chambart: Nowhere

Adress: Ingången till parkeringshallen mellan Skillnadsgatan och Bulevarden.

Nowhere försöker skapa en föreställning om ett ställe någonstans – ett ställe som inte kan vidröras, men som kan kännas.
Nowhere kan föra oss vart som helst: det är en möjlighet och en utopi.
Nowhere är ett läge som skojar om sig själv.
Nowhere är dolt, men har ändå en stark närvaro.
Nowhere pratar om det som vi inte kan se.

Ordet "nowhere" har olika betydelse för oss alla. Ordet är både en fråga och ett svar. Mitt i ingenting finns alltid någonting.

Verket har inspirerats av långa bilfärder i baksätet på föräldrarnas bil, när ljusen från billiga motell, den sena kvällens biografer och röda lyktornas kvarter glider förbi. Nowhere handlar samtidigt om melankoli och hopp.

Verkets lampor är likadana traditionella glödlampor som på de marknader som årligen går igenom Belgien. De påminner om en tid och en plats som vi inte kan återvända till, även om vi ville.

Verket har visats på flera olika evenemang i Nederländerna, Belgien och Polen. Nu pryder Nowhere ingången till parkeringshallen på Skillnaden, också känd som Skillnadens paviljong, ritad av Alvar Aalto.

Bild: Lauri Rotko

Förevisningstid: 17-22

Nathalie Chambart (f. 1982) är en belgisk bildkonstnär. Konstnärens mångsidiga arbeten omfattar ljusverk, foton och verk i det offentliga rummet. Chambarts teman är anspråkslösa eller bortglömda saker: hon skapar konst av teman som står precis framför oss. Vi kan alla göra våra egna tolkningar av verken.

Tillbaka till toppen