Ateneums innergård / Jarmo Vellonen, Marikki Hakola, Epa Tamminen & Jone Takamäki: Frontiers

Ateneums innergård
Jarmo Vellonen, Marikki Hakola, Epa Tamminen & Jone Takamäki: Frontiers

Adress: Brunnsgatan 2

Frontiers diskuterar om vi uppfattar världen via detaljer eller helhetsbilden. Verket bjuder in åskådaren att skapa sin egen tolkning. Är verkets visuella hänvisningar tecken på liv som levts, fragment av ett språk som försvunnit för länge sedan eller återstoden av krigshärjade strukturer? 

Verkets element är reliefbilder som placerats på notställ, videoprojektion samt ett ljudlandskap. Verket påminner om en orkester: olika element för en dialog med varandra i verket. Reliefernas visuella egenskaper lyfts fram, omvandlas och döljer sig i videoprojektionens bildspråk samt i kontinuumet av ljus och skuggor.

Verket har skapats som ett samarbete mellan skulptören Jarmo Vellonen, mediekonstnären Marikki Hakola, ljuddesignern Epa Tamminen och musikern Jone Takamäki. Installationens uruppförande var i SUOMESTA-galleriet i Berlin år 2014. I Lux Helsinki visas verket för första gången i Finland.

Verket kan ses i Ateneum utan museets inträdesavgift. Verket finns på Ateneums innergård, nära museets butik på bottenvåningen. Verkets längd är 15 minuter och det kan ses oavbrutet. 

Ateneums utställningsnar, också utställningen Henri Cartier-Bresson, är öppna under festivalen varje dag kl. 10-20 (biljetter 13/11 €).

Förevisningstid: 17-22

Jarmo Vellonen (f. 1958) är en internationellt prisbelönad skulptör från Borgå. Vellonens verk har setts på många privata utställningar och grupputställningar i Finland och utomlands, bl.a. i Japan och USA.

Marikki Hakola (f. 1960) är en mediekonstnär och filmregissör från Borgå. Hakola är en prisbelönad pionjär inom europeisk videokonst, vars mångsidiga verk har visats på fler internationella festivaler, konstmuseer, evenemang och TV-kanaler. 

Epa Tamminen (f. 1958) är en ljus- och ljuddesigner från Borgå, som har gjort soundtracks till flera internationellt prisbelönade kortfilmer, animationer, medieinstallationer och dokumentärfilmer. Tamminen har även arbetat med orkestermusik samt teater och dans.

Jone Takamäki (f. 1955) från Helsingfors är en internationellt prisbelönad musiker och mästare inom improviserad musik. Takamäki har spelat i flera orkestrar och gjort musik för bl.a. filmer samt dans- och teaterföreställningar. Takamäkis instrument är bl.a. saxofoner, duduk, shakuhachi och hocchiku.

Tillbaka till toppen