Ateneum, avsatsen på 3 våningen
Kai van der Puij: 11,5 Hz

Adress: Brunnsgatan 2

11,5 Hz är en studie i hur olika former kan skapas genom att snurra ett hopprep och med hjälp av ljus. Den rörliga ljusstrimman missleder åskådaren och den efterbild som strimman lämnar avtecknar två ljusklot i rummet.

Verkets optiska fiberkabel drivs av en elmotor, vars hastighet regleras av en frekvenstransformator. Rotationshastigheten bestämmer vilken form den optiska fibern skapar. I detta verk har man valt 11,5 hertz, vilket motsvarar en rotationshastighet på 345 varv per minut.

Det avskalade verket kräver utrymme omkring sig, och i Ateneum kan det ses i en värdig miljö. Avsatsen på tredje våningen kan nås genom att gå ända upp för trappan i Ateneums entréhall. Verket kan ses i Ateneum utan museets inträdesavgift.

Ateneums utställningsnar, också utställningen Henri Cartier-Bresson, är öppna under festivalen varje dag kl. 10-20 (biljetter 13/11 €).

Verket har tidigare setts som en del av kringprogrammet i Lux Helsinki, i Design Forum Showroom år 2015.

Bild: Lauri Rotko

Förevisningstid: 17-22

Kai van der Puij (f. 1969) är en designer bosatt i Helsingfors. Designern, som arbetar med formgivning och arkitektur, har utexaminerats som inredningsarkitekt från Konstindustriella högskolan och tagit arkitektexamen vid Tekniska högskolan i Otnäs.

Tillbaka till toppen