UUTISET

 • Lux Helsinki -valofestivaali onnistui yli odotusten pakkassäästä huolimatta

  11.1.2016

  Kahdeksatta kertaa 6.–10. tammikuuta 2016 järjestetty valofestivaali Lux Helsinki täytti Helsingin keskustan festivaalista haltioituneilla ihmisillä. Yleisön palautteessa korostui tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma, jossa yhdistyvät yhteisöllisyys, pakkassään kirpeys ja upeat valoteokset. Festivaalia vietettiin osin lähes 25 miinusasteen säässä. Tapahtuma keräsi Helsingin keskustaan yli puoli miljoonaa kävijää viiden päivän aikana. Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupunki ja tapahtumaan on vapaa pääsy
  .

  Festivaalilla nähtiin eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia sekä kotimaisten taiteilijoiden tilausteoksia. Taiteilijat Suomesta, Belgiasta, Kanadasta ja Ranskasta toteuttivat tapahtumaan yhteensä 16 valoteosta. Valoteoksia nähtiin reitillä Ateneumin taidemuseo, Senaatintori, Esplanadin puisto, Vanha kirkkopuisto ja Annankatu.

  Tärkeimpänä tavoitteena vuoden 2016 festivaalilla oli kehittää yleisön kävijäkokemusta muun muassa selkeyttämällä reittiä ja parantamalla opastusta. Festivaali monipuolistui myös katuruoan, yhteistyöravintoloiden ja -kahviloiden sekä oheisohjelman myötä. Reitin varrella olevat kahvilat ja ravintolat olivat täynnä erityisesti viikonloppuna ja myös katuruokatarjonta oli suosittua pakkasesta huolimatta.

   

  ”Tapahtumat ovat tärkeässä roolissa Helsingin kaupungin strategiassa ja niillä on suuri merkitys matkailulle. Lux Helsinki on talven vetonaula, ja tämän vuoden ennätysyleisö kertoo siitä, että kaupungin on tärkeää järjestää kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia. Ne saavat seudun asukkaat liikkeelle ja tarjoavat kiinnostavaa ohjelmaa myös vierailijoille”, sanoo Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker.

  ”Valon vetovoima on niin suuri, että pakkanenkaan ei pelota festivaaliyleisöämme! Kävijöiden palaute otettiin huomioon festivaalin kehittämisessä toimivammaksi ja olemme saaneet siitä paljon kiittävää palautetta. Näin kaamosaikaan valon tarve on suuri”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.

  ”Lux Helsinki kiinnostaa myös kansainvälisesti: tänä vuonna festivaalilla vieraili johtajia mm. Lyonin, Mexico Cityn, Prahan, Tallinnan ja Hildesheimin valofestivaaleilta. Kenties suomalaisia valoteoksia nähdään jatkossa kansainvälisillä festivaaleilla enemmänkin”, jatkaa Paloniemi.

   

  Koostevideo tapahtumasta julkaistaan keskiviikkona 13. tammikuuta Lux Helsingin verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Festivaali järjestetään seuraavan kerran tammikuun alussa 2017.

  Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn! Vastata voi perjantaihin 15.1.2016 asti. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan valoaiheinen Helsinki-kassi. Tutkimuksen toteuttaa Sponsor Insight.

  Lux Helsingin vuoden 2016 kuvat löytyvät galleriasta.

 • Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn

  9.1.2016

  Vastaa Lux Helsingin kävijäkyselyyn! Vastata voi perjantaihin 15.1.2016 asti. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan valoaiheinen Helsinki-kassi. Tutkimuksen toteuttaa Sponsor Insight.

 • Lux Helsinki sulkee iltaisin keskustan katuja

  4.1.2016

  Lux Helsinki tuo iltaisin keskustan liikenteeseen poikkeusjärjestelyjä, jotka ovat voimassa 6.–10.1.2016 klo 16.30-22.30.

  Moottoriajoneuvot:

  Annankatu on suljettu väliltä Eerikinkatu – Lönnrotinkatu.
  Kalevankatu on suljettu väliltä Fredrikinkatu – Yrjönkatu.
  Hallituskatu on suljettu väliltä Unioninkatu – Snellmaninkatu. Liikenne ohjataan Kirkkokadulle, joka on tapahtuman ajan kaksisuuntainen.

  Pysäköintiä rajoitetaan Annankadulla, Kirkkokadulla, Yliopistonkadulla sekä Senaatintorin eteläreunalla.

  Jalankulkijat:

  Annankadulla on poikkeusjärjestelyt välillä Kalevankatu – Eerikinkatu. Jalankulku on ohjattu Annankadun itäpuolelta kadun toiselle puolelle.
  Yliopistonkadulla on poikkeusjärjestelyt välillä Fabianinkatu – Unioninkatu. Jalankululle on varattu tilaa ajoradalta.

  Tapahtuma ei vaikuta joukkoliikenteeseen eikä polkupyöräilijöihin.

  Pahoittelemme tapahtumasta aiheutuvaa mahdollista haittaa.

 • Valoteokset syntyvät yhteistyökumppaneiden avulla

  2.1.2016

  Lux Helsingin partnereita ovat vuonna 2016 Shader Oy ja Sun Effects Oy. Festivaalin kumppaneina toimivat Bright Finland ja Radio Helsinki.

  Animaatiostudio Shader toteuttaa Megamap-teoksen Tuomiokirkon kellotapuliin yhdessä Lux Helsingin kanssa. 3D-mallinnoksen avulla kellotapulin rakennus saa uusia ulottuvuuksia. Mahtipontisen tilausteoksen toteutuksessa käytetään videomappaus-tekniikkaa, jonka avulla on toteutettu paljon vastaavia videotaideteoksia ulkomailla.  Samalla tekniikalla toteutettuja teoksia on nähty Suomessa aikaisemmin vain muutama.

  Sun Effects on helsinkiläinen valoon ja visualisointeihin keskittynyt suunnittelu- ja tuotantokollektiivi, joka on vastannut Lux Helsingin ohjelmistosta, tuotannosta ja toteutuksesta vuodesta 2012 lähtien. Kollektiivin muita projekteja ovat mm. Flow Festival, startup-tapahtuma Slush ja Linnanmäen valokarnevaali. Sun Effects toteuttaa vuoden 2016 festivaalille oman Candy House -valoteoksen Ateneumin julkisivuun.

  Bright Finland on yksi Suomen johtavista tapahtumatekniikan asiantuntijoista, joka on useana vuonna toimittanut osan Lux Helsingin tekniikasta. Yrityksen ydinosaamista on tapahtumien valo-, ääni- ja kuvatekniikan suunnittelu, tekniset ratkaisut, laitevuokraus, maahantuonti ja myynti. Yritys-, urheilu- ja festivaalitapahtumien lisäksi Bright Finland on mukana useissa teatteri- ja televisiotuotannoissa.

 • Oheisohjelmassa mm. keskusteluja, klubeja ja oheisteoksia

  16.12.2015

  Tärppejä kaikenikäisille tarjoava maksuton oheisohjelma sisältää mm. klubeja yhteistyössä Radio Helsingin kanssa, valoaiheisen paneelikeskustelun, työpajoja, oheisteoksia sekä opastettuja kävelykierroksia. Kaikki oheisohjelma tapahtuu pääsääntöisesti klo 17-22 välisenä aikana, ellei toisin ilmoitettu.

  Pohjoisesplanadilla sijaitseva Aschan Café Jugend toimii Lux Helsinki -kahvilana, jossa voi kohdata muita festivaalin kävijöitä. Kahvilassa on esillä taiteilija Ishmail Sandstroemin teoksia. Lisäksi siellä järjestetään Radio Helsingin moderoima valoaiheinen paneelikeskustelu torstaina 7.1. klo 19.30.

  Radio Helsingin DeLUXe-klubit Bar Loosessa sekä Why join the navy when you can be a pirate -baarissa Annankadulla kutsuvat jatkamaan iltaa sisätiloissa radion suosikkitiskijukkien viihdyttämänä joka päivä klo 17-22.

  Annantalon Valoleikkipuistosta löytyy seitsemän eri valoaiheista työpajaa, esitystä tai installaatiota. Annantalolla voi mm. hoitaa kaamosväsymystä, valomaalata, seikkailla valoviidakossa ja mennä aivan YM PÄ RI. Lauantaina 9.1. klo 19-22 Kirjakahvila Haitulassa voi jorata DJ Kristiina Männikön setin tahtiin.

  Ateneumin taidemuseon salissa voi katsella AV-arkin valoaiheisia kokeellisia suomalaisia lyhytelokuvia lauantaina 9.1. klo 17-18.

  Festivaalin valoteosten lisäksi reitin varrelta löytyy useita oheisteoksia. Jääpuiston yllä leijuvat kauniisti valaistut lumipallot. Taiga Colors Helsinki -liikkeen ikkunassa on näyteikkunan mahdollisuuksia pohtiva valotaideteos. Annantalolta löytyvät Mobile Home -veistos ja Keisarin uudet vaatteet -taideinstallaatio. Kahvisalongin kuosikimara heijastaa Bulevardin kahvisalongin ikkunaan suomalaisten tekstiili- ja pintasuunnittelijoiden kuoseja Lau Naun musiikkiin synkronoituna. 

  Opastettuja ja maksuttomia kävelykierroksia järjestetään päivittäin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

  Lue lisää oheisohjelmasta: www.luxhelsinki.fi/oheisohjelma

  Kuva: Lux Helsinki 2015 / Jussi Ratilainen