UUTISET

 • Lux Helsinki 2015 osallistaa valoteoksillaan

  10.11.2014

  Valofestivaali Lux Helsinki järjestetään jo seitsemättä kertaa sunnuntaista torstaihin 4.–8.1.2015. Taideteoksia nähdään yhteensä 13 eri paikassa ympäri Helsingin keskustaa Torikortteleiden sisäpihoilta Finlandia-talolle asti. Yksittäisiä teoksia on mukana 17 erilaista.

  Jo kolmena vuonna tapahtumassa nähty, huippusuosittu Fire Circus Walkea toteuttaa tanssia ja tulisirkusta yhdistävän esityksen Senaatintorille suomalais-berliiniläisen työryhmän voimin. Lyhtypuisto Lantern Park muuttaa yli toista sataa lyhtyään Hesperian puistosta Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevan Topelian sisäpihalle yliopiston 375-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

  Lux Helsinki sopii koko perheelle ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Festivaalin järjestää Helsingin kaupunki. Lux Helsinki 2015 juhlistaa Helsingin valotapahtumien 20-vuotista historiaa. Festivaali on osa YK:n kansainvälistä Valon vuotta 2015 (International Year of Light).

  Festivaali tuo taiteen gallerioista ja museoista ulos kaupunkitilaan. Teoksia toteuttavat kiinnostavimmat valo- ja mediataiteilijat sekä äänisuunnittelijat Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Japanista. Teoksista seitsemän toteutetaan uusina tilausteoksina – lisäksi mukana on runsaasti parhaimpia teoksia kansainvälisiltä valofestivaaleilta. Torikortteleiden sisäpihoilla, jotka ovat mukana tapahtumassa ensi kertaa, nähdään vuoden 2014 Lux IN -näyttelystä tuttuja teoksia, jotka tuodaan nyt esille uuteen ympäristöön.

  Teokset ovat nähtävillä pääsääntöisesti päivittäin klo 17–22, jolloin niihin voi tutustua tauotta. Vain Fire Circus Walkean tulishow'lla on tarkat esitysajat. Festivaali sisältää myös oheisohjelmaa, joka julkistetaan myöhemmin.

 • Lux Helsinki on Valoisa persoona 2014

  Suomen Valoteknillinen seura on palkinnut tapahtuman ja sen pitkäaikaisen vastaavan tuottajan Salla Anttolan Valoisa persoona -palkinnolla. Palkinto myönnetään henkilölle, joka yksittäisellä teolla tai pidempiaikaisella toiminnalla on tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. 

  "Useat Lux Helsingin tekemiseen osallistuneet eri alojen ammattilaiset yhdessä Salla Anttolan kanssa ovat olleet mukana muuttamassa tapahtumaa kansainväliseksi ja monipuoliseksi kaupunkitapahtumaksi, joka on helposti lähestyttävissä ja löydettävissä niin kaupungissa kuin eri medioissa."

  Lue lisää: hel.fi

 • Lux Helsinki 2014 kilpailu on päättynyt

  Lux Helsinki 2014 kilpailun tulokset ja voittajat ovat selvillä. Kilpailussa vastaajilta kysyttiin valotapahtuman mieluisimpia teoksia vuosilta 2009-2013. Eniten ääniä keräsi viime vuonna Senaatintorilla ollut Casa Magican teos ”Emergence” ja toiseksi sijoittui myös Senaatintorilla nähty Mikki Kuntun ja Kasperi Laineen teos ”Heijastuksia” vuodelta 2010. Kolmannelle sijalle ylsi Olympiastadionin tornissa nähty Jukka Huitilan teos ”Variant Spectrum” vuodelta 2012 ja neljännelle sijalle saman teoksen uudistettu versio ”Variant Spectrum 2” vuodelta 2013.

  Arpaonni suosi kilpailussa tänä vuonna Mirka Santasta, Jaana Sytelää ja Sirpa Karjalaista. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Paljon onnea voittajille!

 • Tapahtumassa 150 000 kävijää – kiitos!

  Kuudetta kertaa 4.-8. tammikuuta 2014 järjestetty valotapahtuma Lux Helsinki keräsi Helsingin keskustaan ja Kaapelitehtaalle noin 150 000 kävijää niin Helsingistä, muualta kotimaasta kuin ulkomailtakin. Tulisirkus Walkean esityksiä Kansalaistorilla seurasi viitenä päivänä reilut 10 000 katsojaa. Ensimmäistä kertaa Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa järjestetyssä valotaiteen näyttelyssä vieraili noin 6000 kävijää.

  "Lux Helsinki tukee Helsingin kaupungin strategisia tavoitteita, joihin kuuluu maksuttomien ja kaikille avoimien tapahtumien tarjoaminen niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille. Tänä vuonna pystyimme laajentamaan tapahtuman sisältöä yritysyhteistyökumppaneiden avulla. Tulevina vuosina toivomme yritysten lähtevän entistä vahvemmin mukaan tapahtuman oheisohjelman tarjoajiksi ja yhteistyökumppaneiksi", kertoo yksikön päällikkö Saila Machere Helsingin kaupungin kaupunkimarkkinointiyksiköstä.

  "Lux Helsinki on Pohjoismaiden ja Baltian suurin valotapahtuma, joka on kasvanut sellaiseen kokoluokkaan, että tapahtumalla alkaa jo olla kansainvälistä merkitystä. Tärkeänä tavoitteena on myös edistää suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden kohtaamista ja kokemusten vaihtoa," jatkaa tapahtuman taiteellinen johtaja Markku Uimonen.

  "Tapahtuman yleisön ilo oli aistittavissa niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassakin. Oli hienoa nähdä, että niin lapsiperheet kuin senioritkin löysivät myös Kaapelitehtaalle uuteen valotaiteen näyttelyyn. Luxilla on todellinen mahdollisuus tuoda uusia yleisöjä taiteen ja Helsingin tapahtumien äärelle", sanoo Machere.

  Seuraavan kerran Lux Helsinki järjestetään tammikuussa 2015.


  Yleisöä Kansalaistorilla Tulisirkus Walkean esityksen aikana. Kuva: Marina Ekroos

 • Oheisohjelmassa 2014 mm. valotaiteen symposium ja ravintolaetuja

  Keskiviikkona 8. tammikuuta 2014 klo 11-19 järjestetään Nykytaiteen museo Kiasman Kiasma-teatterissa kansainvälinen valotaiteen symposium Invisible light, jossa kuullaan kansainvälisiä alan nimiä Lux Helsingin valotaiteilijoiden ohella. Symposium on avoin kaikille kiinnostuneille ja sinne on vapaa pääsy.

  Hyväntekeväisyyskahviloita pitävät Kympin Lapset Kansalaistorilla ja Lions Club Oopperan amfin läheisyydessä. Lux Helsinki -etuja helsinkiläisissä ravintoloissa tarjoavat Kansallismuseon kahvila, Cafe Vanha, ravintolat Sunn ja Nuevo Torikortteleissa Senaatintorilla sekä ravintola Macu Hotelli Crowne Plazassa Töölönlahdella. 

  Tapahtuman muita valaistuskohteita virallisten valoteosten ohella ovat Hbl 150 vuotta -juhlavalaisu sekä valotaideteos Sininen viiva kantakaupungin pisimmän yhtenäisen katuakselin, Unioninakselin, yllä.

  Kansalaistorille Kiasman ja Sanomatalon väliin ilmestyy Päivä paketissa, Aikeen edistämiskeskuksen synnyttämä aika-avaruudellinen vääristymä. Hakasalmen huvilalla voi tutustua 1950-luvun Helsingin henkiin herättävään Rasvaletti-näyttelyyn.

  Lue lisää oheisohjelmasta