11.12.2015
Tule mukaan tekemään yhdessä! Löytyykö kotisi ullakolta tai kellarista laatikko palaneita hehkulamppuja keräämässä pölyä? Tai oletko odottanut tilaisuutta vaihtaa hehkulamppusi ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon?
Kanadalaiset taiteilijat Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett etsivät kaikenkokoisia ja -muotoisia (kirkas, himmeä, pyöreä, pitkulainen, ylisuuri jne.) palaneita hehkulamppuja tai hehkulampun muotoisia led- tai energiansäästölamppuja korjatakseen CLOUD-teostaan. CLOUD on isokokoinen, interaktiivinen valoteos, joka on rakennettu 6 000 hehkulampusta ja nähdään osana pian alkavaa Lux Helsinkiä. Pienentääkseen syntyvän jätteen määrää ja lisäkuluja CLOUD pyytää yleisöä osallistumaan teoksen jatkuvaan huoltamiseen lahjoittamalla palaneet hehkulamppunsa taiteilijoiden käyttöön.
Tämän keräyksen pyrkimyksenä on lisätä kulutustietoisuutta ja olla samalla leikkimielinen muistutus jälkikäytön potentiaalista. Yleisö voi muuttaa loppuun palaneen roskan upeaksi aarteeksi – ja tulla kokemaan muodonmuutoksen tulokset Lux Helsinkiin 2016!
Hehkulamppuja kerätään tiistaihin 5. tammikuuta saakka Helsingin matkailuneuvonnassa (Pohjoisesplanadi 19, ma-pe 9-18, la-su 10-16).
HUOM! Matkailuneuvonta on suljettuna jouluaaton ja joulupäivän 24.-25.12.2015. Uudenvuodenpäivänä 1.1.2016 neuvonta on avoinna vain klo 10-16.
10.11.2015
Vuonna 2016 Lux Helsinki kehittyy monipuolisemmaksi kaupunkifestivaaliksi. Festivaalin ruokatarjonta kehittyy: katuruokaa on saatavilla Senaatintorilta ja Annankadulta. Oheisohjelma ja ruokatoimijat julkistetaan joulukuussa.
Saadun yleisöpalautteen perusteella festivaalin reittiä selkeytetään ja opastukseen panostetaan niin, että teokset on helpompi löytää. Myös päivämäärien valinnassa on otettu huomioon yleisön palaute festivaalin ajankohdasta. Vuoden 2016 festivaali käynnistyy loppiaisena neljä päivää edellisvuotta myöhemmin ja jatkuu vielä seuraavan viikonlopun ajan.
”Lux Helsinki haluaa olla talviajan kaupunkifestivaali, johon koko kaupunki osallistuu. Mukaan saadaan enemmän katutapahtuman fiilistä, kun keskeisinä tapahtumapaikkoina toimivat suojainen Vanha kirkkopuisto sekä tiivis Annankatu, jonka varrella on useita teoksia ja ruokatarjontaa”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.
Kahdeksannessa Lux Helsingissä nähdään useita eurooppalaisten valofestivaalien hittiteoksia sekä lukuisia tilausteoksia, joita kotimaiset taiteilijat toteuttavat varta vasten tapahtumaa varten. Kiinnostavimmat taiteilijat Suomesta, Ranskasta, Belgiasta ja Kanadasta toteuttavat tapahtumaan yli 15 valoteosta.
9.10.2015
Ilmoita sisältösi mukaan Lux Helsingin 2016 oheisohjelmaan! Oheisohjelmaan toivotaan ensisijaisesti valoteemaista sisältöä, joka voidaan toteuttaa festivaalin reitillä tai sen lähettyvillä Helsingin keskustassa. Voit tarjota mukaan taide-, kulttuuri- ja asiaohjelmaa: aikaisemmin oheisohjelmassa on ollut esimerkiksi näyttelyitä, iltaklubeja, seminaareja, installaatioita, työpajoja ja esittävää taidetta.
Festivaalin tuotanto pidättää oikeuden valita mukaan sopivat sisällöt. Mukaan toivotaan omakustanteista ohjelmaa: festivaali ei valitettavasti pysty tarjoamaan toteutukseen taloudellista tai tuotannollista tukea. Mukaan hyväksytyt sisällöt pääsevät mukaan festivaalin viestintään ja markkinointiin. Kaikkiin ehdotuksiin ei valitettavasti pystytä vastaamaan eikä niistä anneta palautetta.
Vuoden 2016 festivaalin valoteokset on jo valittu ja ne julkistetaan marraskuussa 2015.
Oheisohjelmahaku on päättynyt 6.11.2015.
Haemme mukaan myös ruoka-alan toimijoita. Kiinnostuneita ruoka-alan toimijoita pyydetään hakemaan mukaan täyttämällä lomake 14.11. mennessä: https://my.surveypal.com/Lux_Helsinki
9.1.2015
Seitsemättä kertaa 4.–8. tammikuuta 2015 järjestetty valofestivaali Lux Helsinki keräsi Helsingin keskustaan yli 200 000 kävijää niin Helsingistä, muualta kotimaasta kuin ulkomailtakin. Fire Circus Walkean tuliesityksiä Senaatintorilla seurasi viitenä päivänä noin 28 000 katsojaa. Yksi festivaalin tämän vuoden teemoista oli osallistavuus: yleisö osallistui aktiivisesti teoksiin, joiden lopputulokseen katsoja pääsi itse vaikuttamaan. Lux Helsingin järjestää Helsingin kaupunki ja tapahtumaan on vapaa pääsy.
Valoteoksia toteuttivat tekijät taiteen eri kentiltä Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Belgiasta ja Japanista. Teoksia nähtiin 13 tapahtumapaikassa Senaatintorin suunnalla, Kansalaistorin ympäristössä sekä Annantalolla. Päivittäin paikkaa vaihtanut One Minute of Fame -teos nähtiin Keskuskadulla, Narinkkatorilla, Mannerheiminaukiolla, Rautatientorilla sekä Annantalolla. Yhteensä tapahtumassa nähtiin 17 valoteosta.
Festivaalin oheisohjelma sisälsi muun muassa valoaiheisia näyttelyitä, opastettuja kävelykierroksia, avajaisklubin sekä yleisölle räätälöityjä tarjouksia ravintoloissa.
"Tapahtuma tukee Helsingin kaupungin strategisia tavoitteita, joihin kuuluu maksuttomien ja kaikille avoimien tapahtumien tarjoaminen niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille. On ilo nähdä, kuinka aktiivisesti yleisö osallistuu koko kaupungin valofestivaalille vuosittain – kiitos kaikille kävijöille", sanoo Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kaupunkimarkkinointi-yksikön päällikkö Saila Machere.
"Festivaali tunnetaan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin ja sille osallistumisesta on tullut monille perinne. Valoteosten määrä on sellainen, josta jokaisen on mahdollista löytää itselleen mieluisa teos. Nykyaikaisena kaupunkitapahtumana Lux Helsinki tuo esiin myös ajankohtaisia, mielipiteitä jakavia teemoja ja erottuu näin viihteellisemmistä valotapahtumista. Taiteen tehtävänä on herättää keskustelua," sanoo taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi.
"Tapahtumaa monipuolistivat lukuisat yhteistyökumppanit, joille olemme kiitollisia. Yleisöltä on tullut myös toive, että useammat kahvilat ja ravintolat olisivat auki tapahtuman aikana iltaisin. Mukana oli nyt 18 yhteistyöravintolaa, mutta enemmänkin mahtuisi", jatkaa Saila Machere.
Lux Helsinki -valofestivaalin taiteellisena johtajana toimi Ilkka Paloniemi ja teknisenä johtajana Matti Jykylä. Teknisestä tuotannosta vastasi Sun Effects Oy. Seuraavan kerran Lux Helsinki järjestetään tammikuussa 2016.
Katso kuvia vuoden 2015 tapahtumasta galleriassa.