Info / Usein kysytyt kysymykset

INFO

Aukioloajat
Festivaali järjestetään keskiviikosta sunnuntaihin 6.-10.1.2016. Kaikki teokset ovat nähtävillä joka päivä klo 17-22 välisen ajan tauotta.

Ikäraja
Festivaali on iltaklubeja lukuunottamatta ikärajaton. Klubeille Bar Loosessa ja Why join the navy when you can be a pirate -baarissa on 18 vuoden ikäraja. Yhteistyöravintoloilla saattaa myös olla omia ikärajojaan.

Sisäänpääsy
Festivaalille ja oheisohjelmaan on vapaa pääsy. Tästä poikkeuksena ammattilaistapahtuma Lux Helsinki Symposium on avoin vain kutsuvieraille.

Löytötavarat
Festivaalireitin varrelta löydettyjä tavaroita voi kysellä keskiviikosta 13.1. lähtien Suomen Löytötavarapalvelun Helsingin toimipisteestä. Puhelinpalvelu 0600 41006 (1.98€/min+pvm), Mäkelänkatu 56, 00510 Helsinki.

Ruoka
Katuruokaa on saatavilla Senaatintorilta ja Annankadulta. Kannattaa varata mukaan käteistä rahaa. Kaikki katuruokakojut ovat auki joka festivaalipäivä klo 17-22. Katso mukana olevat toimijat Ruoka-sivulta

Lisäksi tapahtumassa mukana olevat ravintolat ja kahvilat ovat räätälöineet yleisölle Lux Helsinki -tarjouksia. Katso tarjoukset ja ravintoloiden aukioloajat Ruoka-sivuilta

Pankkiautomaatit
Tapahtuma-alueen läheltä pankkiautomaatteja löytyy mm. Rautatieasemalta, Mikonkadulta, Yliopistonkadulta, Annankadun ja Bulevardin kulmasta sekä Kampin keskuksesta. Hae lähin pankkiautomaatti: http://otto.fi/missa-otto

Wc:t
Ylimääräisiä wc:itä löytyy festivaalin aikana Senaatintorilta ja Vanhasta kirkkopuistosta. Wc:itä löytyy myös Lux Helsingin tapahtumapaikkoina toimivista Ateneumin taidemuseosta ja Annantalolta. 

Liikenneyhteydet
Festivaalille saapuu päivittäin arviolta 40 000 kävijää. Suosittelemme festivaalille saapumista julkisella liikenteellä, polkupyörällä tai kävellen. Valoteosten katsomisen voi aloittaa joko Ateneumin taidemuseolta (Rautatientorin vieressä, osoite Kaivokatu 2) tai Annantalolta (Kampin keskuksen vieressä, osoite Annankatu 30). Rautatientorille tuovat metro sekä lukuisat junat, raitiovaunut ja bussit. Kampin keskuksen luo pääsee metrolla, raitiovaunuilla 2 ja 9 sekä lukuisilla busseilla.

Katso liikenneyhteydet Reittioppaasta.

Pysäköinti
Tapahtuma-alueen lähellä on useita pysäköintihalleja Rautatieaseman, Kampin ja Kluuvin lähettyvillä. Lue lisää: Pysäköintihallit

Tapahtuma sulkee katuja tapahtumapäivinä klo 16.30-22.30 välisenä aikana. Yliopistonkatu on suljettu Fabianinkadun ja Unioninkadun väliseltä osuudelta sekä Annankatu Lönnrotinkadun ja Eerikinkadun väliseltä osuudelta. Molemmilla kaduilla on liikenteenohjaus.

Lue lisää liikennejärjestelyistä: Lux Helsinki sulkee iltaisin keskustan katuja

Hyviä polkupyöräparkkeja löytyy Ateneumin taidemuseon molemmilta puolilta Mikonkadulta ja Keskuskadulta sekä Kampin keskuksen molemmilta puolilta Urho Kekkosen kadulta ja Salomoninkadulta.

Majoitus
Tietoa majoitusvaihtoehdoista Helsingissä löytyy Visit Helsingin sivuilta.

Pukeutuminen
Suosittelemme pukeutumaan tapahtumaan lämpimästi ja laittamaan jalkaan mukavat kengät. Sateella kannattaa varustautua sateenpitävillä vaatteilla.

Lux Helsinki -kahvila
Aschan Café Jugend toimii festivaalin ajan virallisena Lux Helsinki -kahvilana, jossa voi kohdata muita tapahtuman kävijöitä. Kahvilassa on esillä taiteilija Ishmail Sandstroemin teoksia. Lisäksi kahvilassa järjestetään Radio Helsingin moderoima valoaiheinen paneelikeskustelu torstaina 7.1. klo 19.30.

Infopisteet
Tapahtuman infopisteenä toimii Matkailuneuvonta. Lisäksi Lux Helsinki -infopiste löytyy festivaalin aikana 6.-10.1. Ateneumin taidemuseon aulasta (Kaivokatu 2). Infopisteistä voit hakea itsellesi festivaalin painetun esitteen ma 4.1. alkaen sekä saada lisätietoa Helsingin tapahtumista.

Lataa tästä sähköinen reittikartta laitteeseesi. Voit ladata kartan ennakkoon laitteeseesi, jolloin se toimii selaimessa myös offline-tilassa. Klikkaamalla kartan numeroita saat lisätietoa valoteoksista, ravintoloista ja kahviloista.

Tulosta tästä kartta itsellesi (avautuu pdf-tiedostona)
- Suomeksi
- Ruotsiksi
- Englanniksi
- Venäjäksi

Suosittelemme tulostamaan kartan mukaan ennakkoon, koska pakkasella älypuhelimien akku loppuu nopeammin.

Matkailuneuvonta
Pohjoisesplanadi 19
Aukioloajat ennen tapahtumaa: ma-pe klo 9-18 ja la-su klo 10-16
Tapahtuman aikana 6.-10.1. ke-pe klo 9-22 ja la-su klo 10-22

Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2
6.-10.1.2016 klo 17-22

Teokset Ateneumin taidemuseossa
Ateneumin taidemuseosta löytyy kolme valoteosta, jotka ovat nähtävillä ilman museon sisäänpääsymaksua: Candy House, Frontiers sekä 11,5 Hz. Ateneumin näyttelysalit, Henri Cartier-Bresson -näyttely sekä kokoelmasalit ovat auki festivaalin ajan klo 10-20 (liput 13/11 €). Lisäksi Ateneumin museokauppa sekä ravintola Tablo palvelevat Lux Helsingin kävijöitä festivaalin ajan klo 22 saakka.

Opastetut kävelykierrokset
Opastettuja kävelykierroksia järjestetään päivittäin: suomeksi klo 18.00, ruotsiksi klo 18.30, englanniksi klo 19.00 ja venäjäksi klo 19.30. Kierrokset ovat maksuttomia.

Lippu on noudettava etukäteen Matkailuneuvonnasta (lauantaista 2.1. alkaen). Kierrokset lähtevät ulkoa Ateneumin taidemuseon pääovien edestä. Kesto max. 2 tuntia. 

Matkailuneuvonta
Pohjoisesplanadi 19
Aukioloajat ennen tapahtumaa: ma-pe klo 9-18 ja la-su klo 10-16
Tapahtuman aikana 6.-10.1. ke-pe klo 9-22 ja la-su klo 10-22

Festivaalikartta
Sähköisestä reittikartasta löydät lisää tietoa festivaalista. Voit ladata kartan ennakkoon laitteeseesi, jolloin se toimii selaimessa myös offline-tilassa. Klikkaamalla kartan numeroita saat lisätietoa valoteoksista, ravintoloista ja kahviloista.

Painetun kartan voit noutaa tapahtuman infopisteistä ma 4.1. alkaen. Voit myös tulostaa kartan itsellesi Kartta-sivulta.

Suosittelemme tulostamaan kartan mukaan ennakkoon, koska pakkasella älypuhelimien akku loppuu nopeammin.

Katujen sulkeminen liikenteeltä
Yliopistonkatu (Fabianinkadun ja Unioninkadun välinen osuus) on suljettu tapahtuman aikana 6.-10.1. klo 16.30-22.30 välisen ajan. Paikan päällä on liikenteenohjaus.

Annankatu (Lönnrotinkadun ja Eerikinkadun välinen osuus) on suljettu tapahtuman aikana 6.-10.1. klo 16.30-22.30 välisen ajan. Paikan päällä on liikenteenohjaus. 

Lue lisää liikennejärjestelyistä: Lux Helsinki sulkee iltaisin keskustan katuja

Hyvä tietää festivaalille tullessa
Kaikkien valoteosten kiertäminen Ateneumin taidemuseolta Annantalolle kestää arviolta noin kaksi tuntia.

Suosittelemme teosten kiertämisen aloittamista Ateneumin taidemuseolta. Näin suunnitellun reitin dramaturgia toimii parhaiten ja teosten katselusuunta on kävellessä oikea. 

Palaute
Voit antaa palautetta sivuilta löytyvällä lomakkeella.

Medialle
Yhteystiedot medialle löytyvät täältä.

 

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Miksi festivaali järjestetään loppiaisen aikaan tammikuun alussa?
Helsinki on monipuolinen tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Talvella tapahtumia on myös joulun, uudenvuoden ja talviloman ulkopuolella. Joululoman jälkeen sijoittuvalla ajankohdalla pyritään tavoittamaan sekä helsinkiläiset, muut suomalaiset ympäri maan että kaupungissa uuden vuoden alussa vierailevat matkailijat. Työssäkävijöiden iloksi tapahtumapäiviä ovat sekä loppiainen 6.1. että viikonloppu 9.-10.1.

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?
Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan samaan aikaan Helsingin keskustan täyttävät ihmiset. Lux Helsinki ei ole näyttely. Joitakin vuosia sitten tapahtuma oli vielä kymmenen päivän pituinen ja silloin festivaalimaista tunnelmaa ei syntynyt. Jos tapahtuma olisi pidempi, myös tekniikasta ja vartioinnista tulisi jokaisen päivän osalta enemmän kustannuksia. 

Mikä on Lux Helsingin historia?
Helsinki on järjestänyt valotapahtumia jo vuodesta 1995 alkaen yli 20 vuoden ajan. Vuosina 1995-2009 marraskuussa järjestettiin Valon Voimat -tapahtumaa. Aloittaessaan Valon voimat oli ensimmäisiä tuli- ja valofestivaaleja koko Euroopassa.

Vuosina 2009-2011 tammikuun alussa järjestettiin Valon vuodenaika -nimistä tapahtumaa, josta syntyi Lux Helsinki. Lux Helsinki -nimellä tapahtuma on tunnettu vuodesta 2012 lähtien.

Kuka on Lux Helsingin taustalla?
Festivaalin järjestää Helsingin kaupunki. Kaupungin osalta tapahtumaa koordinoi Visit Helsingin tuottaja Päivi Meros ja tuotannosta vastaa Sun Effects Oy. Festivaalin taiteellinen johtaja on Ilkka Paloniemi ja tekninen johtaja Matti Jykylä. Tapahtuman viestinnästä ja sosiaalisesta mediasta vastaa Pink Eminence Oy.

Kuka valitsee teokset ja oheisohjelman?
Festivaalin suunnittelu aloitetaan heti edellisen Lux Helsingin päätyttyä. Teosten valinnassa periaatteena on, että noin puolet teoksista on ensimmäistä kertaa toteutettavia tilausteoksia ja noin puolet kansainvälisilta valofestivaaleilta tuttuja teoksia. Taiteilijoista noin puolet on ulkomailta ja puolet kotimaasta. Teokset valitsevat taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi, tekninen johtaja Matti Jykylä sekä Visit Helsingin edustajat.

Vuoden 2016 festivaalille järjestettiin ensimmäistä kertaa avoin oheisohjelmahaku, jossa sai ehdottaa valoaiheisia sisältöjä mukaan festivaalin ohjelmaan. Näistä ehdotuksista osa otettiin mukaan.

Miten voin ehdottaa teoksia tai oheisohjelmaa tuleviin tapahtumiin?
Teos- ja oheisohjelmaehdotukset tuleville vuosille ovat tervetulleita koko ajan: eventoffice at hel.fi

Käymme ehdotukset läpi ja tallennamme ne. Tällä hetkellä emme hae ehdotuksia mihinkään tiettyyn kohteeseen. Valitettavasti emme voi vastata kaikkiin ehdotuksiin tai antaa kaikista palautetta.

Millä tavalla Helsingin kaupunki päättää, minkälaisia tapahtumia järjestetään?
Visit Helsinki/Helsingin Markkinointi Oy toteuttaa tapahtumia Helsingin kaupungin tilauksesta ja kaupungin strategian mukaisesti. Strategiassa tapahtumat määritellään tärkeäksi osaksi kaupungin toimintaa. Aikaisemmin kaupungin niin kutsutut omat tapahtumat toteutti vuonna 2008 perustettu tapahtumayksikkö ja nämä samat tapahtumat tilataan nyt Helsingin Markkinointi Oy:ltä. Tämän lisäksi Helsingin kaupungilla tapahtumia järjestävät myös muut virastot kuten liikuntavirasto, rakennusvirasto, kulttuurikeskus, nuorisoasiankeskus ja kaupunginmuseo.

Minkälaisia tapahtumia kaupunki haluaa järjestää?
Helsingissä halutaan mahdollistaa laaja tapahtumien kirjo koko kaupungissa yhteisöllisyyden tukemiseksi. Helsingin kaupungin tapahtumatuotannot ovat aina ilmaisia ja avoimia tapahtumia, jotka tarjoavat koettavaa kaikille kaupunkilaisille.

Miten Lux Helsingin kävijämäärä lasketaan?
Festivaalin kävijäluku on vertailukelpoinen edellisen vuoden lukuihin. Järjestyksenvalvojat tekevät joka päivä kerran tunnissa arvion kunkin teoksen yleisömäärästä ja kokonaismäärä arvioidaan sen perusteella. Järjestyksenvalvojat käyttävät kävijämäärien arvioimiseen käsilaskureita. Kun kyse on ilmaistapahtumasta, joka tapahtuu kaupunkitilassa, tarkkaa kävijämäärää on mahdoton mitata.