Tuomiokirkon tapuli
Shader: Megamap

Osoite: Yliopistonkadun ja Unioninkadun risteyksessä

Kun mielikuvitus saa vallan, arkisetkin asiat saavat uusia ulottuvuuksia. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi rakennukset. Megamap on kokoelma tarinoita näistä elementeistä ja ulottuvuuksista. Teos avaa katsojan aistit ja ruokkii mielikuvitusta, jolloin tutut asiat voi nähdä pintaa syvemmältä.

Mahtipontisen tilausteoksen toteutuksessa käytetään videomappaus-tekniikkaa, jonka avulla on toteutettu paljon vastaavia videotaideteoksia ulkomailla. Useat näistä teoksista ovat toimineet Megamapin innoittajina. Samalla tekniikalla toteutettuja teoksia on nähty Suomessa aikaisemmin vain muutama.

Tuomiokirkon tapulista tehdään tarkka 3D-mallinnus, joka toimii pohjana monipuoliselle sisällöntuotannolle. 3D-animaation perspektiiviä hallitsemalla voidaan luoda yllättävän kolmiulotteista sisältöä kaksiulotteiseen pintaan. 3D-animaatio toistetaan suuritehoisella projektorilla tapulin koko seinäpintaan.

Teoksen äänimaisemassa hyödynnetään tunnettuja klassisen musiikin teoksia omaperäisellä tavalla.

Megamapissa kuultavat teokset esitysjärjestyksessä:
Mussorsky - Night on a Bald Mountain
Dvorak - Symphony No.9 4th Movement
Strauss - Also Sprach Zarathustra
Bach - Toccata and Fugue in D-Minor
Barber - Adagio for Strings
Wagner - Ride of the Valkyries
Prokofiev - Dance of the Knights

Intro, äänitehosteet & remiksaus: Shader

Teos on nähtävillä tauotta ja sen kesto on seitsemän minuuttia. Teoksen toteuttava yritys Shader Oy on Lux Helsingin partneri.

Kuva: Lauri Rotko

Esitysaika: 17-22

Shader on kolmen hengen tuotantotiimi, joka tapasi jo opiskeluaikana. Helsinkiläis-rovaniemeläisen kolmikon vahvuus on moniosaaminen digitaalisissa tuotannoissa. Osaaminen pohjautuu pitkän linjan harrastuneisuuteen: tekijöiltä löytyy kokemusta visuaalisista taiteista ja digitaalisista työvälineistä 90-luvun alusta saakka.

Pekka Tavi (s. 1979, Kangasala) on animaattori ja mallintaja.

Mikko Kunnari (s. 1979, Kemijärvi) on kuvataiteilija, joka on keskittynyt työssään 3D-visualisointiin. Kunnari vapaapainii perinteisen ja digitaalisen kuvailmaisun välillä, tuoden esiin tunnelmia ja tuntemuksia esteettisin keinoin.

Timo Yliräisänen (s. 1975, Kemijärvi) on tuottaja ja audiovisuaalinen generalisti, joka on kiinnostunut taiteessa ihmisen ja teknologian kohtaamisesta. Yliräisänen haluaa tehdä taidetta, jonka kokemiseen kaikki voivat osallistua.

Takaisin ylös