Tuomiokirkko
Useita taiteilijoita: Ilon kuvia

Osoite: Unioninkatu 29

Ilon kuvia kutsuu rauhoittumaan keskelle Senaatintoria. Kahdeksan taiteilijaa toteuttavat teokseen kukin yhden kuvan, jotka heijastetaan vuorotellen Tuomiokirkon pintaan. Ilon kuvia käsittelee ilon tunnetta eri näkökulmista. Äänetön teos valmistuu Lux Helsinkiä varten.

Teosta katsoessa yleisö saa vertailla eri taiteilijoiden tulkintoja ilosta. Teossarjan taiteilijat työskentelevät taiteen eri lajien välimaastossa: mukana ovat valokuvaaja Stefan Bremer, valokuvaaja Eeva Hannula, taidemaalari Henna Jula, mediataiteilija Heta Kuchka, taidegraafikko Visa Norros, taidemaalari Maiju Salmenkivi, valosuunnittelija Petri Tuhkanen ja taidemaalari, sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen. Teoksen kuraattori on valosuunnittelija Mia Kivinen.

Teos toteutetaan perinteisen projisointitekniikan avulla. Jokainen taiteilija toteuttaa ensin kuvan haluamallaan tekniikalla, jonka jälkeen kuva siirretään digitaaliseen muotoon. Kuva jaetaan useaan eri diaprojektorin kaltaiseen suurkuvaprojektoriin, joista yhtä aikaa heijastamalla saadaan aikaan kokonainen kuva.

Saksalainen taiteilijapari Casa Magica piti taiteilijoille lokakuussa 2015 työpajan siitä, mitä on otettava huomioon, kun tehdään taideteosta Tuomiokirkon suureen pintaan. Taiteilijapari toteutti Emergence-teoksen Tuomiokirkkoon vuoden 2013 Lux Helsingissä.

Teoksen kesto on kahdeksan minuuttia ja se on nähtävillä tapahtuman ajan tauotta.

Kuvat Maiju Salmenkiven, Stefan Bremerin, Katja Tukiaisen, Eeva Hannulan ja Heta Kuchkan teoksista: Lauri Rotko

Esitysaika: 17-22

Stefan Bremer (s. 1953) on suomalaisen valokuvauksen keskeisimpiä nimiä. Bremerin monipuoliseen tuotantoon kuuluu niin kuvajournalismia, dokumentarismia kuin valokuvataidettakin. Bremerin aiheita ovat olleet muun muassa Helsinki, alakulttuurit ja politiikka.

Valokuvaaja Eeva Hannulan (s. 1983) kuvat lähestyvät epävarmuutta eri näkökulmista. Työllään Hannula pyrkii ravistelemaan asioiden perusolemusta ja muuttamaan niiden jokapäiväistä merkitystä.

Taidemaalari Henna Julan (s. 1990) maalausten aiheina on luonto. Siveltimen vetojen suunta ja nopeus ovat nähtävillä teoksissa. Teoksissa kokonaisuudet tulevat esiin ja hälventyvät – jotain rakentuu ja hajoaa samanaikaisesti.

Mediataiteilija Heta Kuchka (s. 1974) työskentelee videon, valokuvan ja installaation parissa. Kuchkan teokset nostavat esiin keskusteluja identiteetistä, viestinnästä, mediasta ja yhteiskunnasta humoristisella otteella.

Taidegraafikko Visa Norros (s. 1960) työskentelee metalligrafiikan parissa yhdistäen grafiikan ja maalauksen mahdollisuuksia. Norroksen teokset ovat abstrakteja, mutta luonto ja maisema ovat niissä jollain tavalla läsnä.

Taidemaalari Maiju Salmenkiven (s. 1972) ekspressionistisissa maisemissa fantasia kohtaa todellisuuden. Salmenkiven värikkäiden maalausten aiheita ovat usein arkiset havainnot, mutta myös globaalit uutiskuvien ilmiöt.

Petri Tuhkanen (s. 1980) on työskennellyt monipuolisesti esittävän taiteen parissa valo- ja videosuunnittelijana sekä lavastajana. Tuhkasen meren ja taivaan välissä olevista väreistä kertova valoteos ”Sinisten välissä” on nähty aikaisemmin Lux Helsingissä.

Taidemaalari ja sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen (s. 1969) on tullut tunnetuksi vaaleanpunaisista maalauksistaan, joissa toistuvat tyttömäiset hahmot ja eläimet. Kerronnalliset teokset ovat viime vuosina saaneet tummempia sävyjä.

Takaisin ylös