Ateneumin sisäpiha
Jarmo Vellonen, Marikki Hakola, Epa Tamminen & Jone Takamäki: Frontiers

Osoite: Kaivokatu 2

Frontiers pohtii, ymmärrämmekö maailmaa yksityiskohtien vai kokonaiskuvan kautta. Teos kutsuu katsojan muodostamaan oman tulkintansa. Ovatko teoksen visuaaliset viittaukset eletyn elämän merkkejä, kauan sitten kadonneen kielen palasia vai sodan runtelemien rakenteiden jäänteitä? 

Teoksen elementtejä ovat lukuisat nuottitelineille asetellut kohokuvat eli reliefit, videoprojisointi sekä äänimaisema. Teos tuo mieleen orkesterin: eri elementit käyvät teoksessa vuoropuhelua toistensa kanssa. Reliefien visuaaliset ominaisuudet nousevat esiin, muuntuvat ja kätkeytyvät videoprojisoinnin kuvakielen sekä valojen ja varjojen jatkumossa.

Teoksen ovat toteuttaneet yhdessä kuvanveistäjä Jarmo Vellonen, mediataiteilija Marikki Hakola, äänisuunnittelija Epa Tamminen ja muusikko Jone Takamäki.

Installaatio sai ensiesityksensä SUOMESTA-galleriassa Berliinissä vuonna 2014. Lux Helsingissä teos on esillä ensimmäistä kertaa Suomessa.

Teos on nähtävissä Ateneumissa ilman museon sisäänpääsymaksua. Teos löytyy Ateneumin sisäpihalta pohjakerroksesta, museokaupan läheltä. Teoksen kesto on 15 minuuttia ja se on nähtävillä tauotta. 

Ateneumin näyttelysalit, Henri Cartier-Bresson -näyttely sekä kokoelmasalit ovat auki festivaalin ajan klo 10-20 (liput 13/11 €).

Esitysaika: 17-22

Jarmo Vellonen (s. 1958) on porvoolainen, kansainvälisesti palkittu kuvanveistäjä. Vellosen teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla Japania ja Yhdysvaltoja myöten.

Marikki Hakola (s. 1960) on porvoolainen mediataiteilija ja elokuvaohjaaja. Hakola on eurooppalaisen videotaiteen palkittu uranuurtaja, jonka monipuolisia teoksia on esitetty laajasti kansainvälisillä festivaaleilla, taidemuseoissa, tapahtumissa ja televisiokanavilla. 

Epa Tamminen (s. 1958) on porvoolainen valo- ja äänisuunnittelija, joka on toteuttanut soundtrackeja lukuisiin kansainvälisesti palkittuihin lyhytelokuviin, animaatioihin, mediainstallaatioihin ja dokumenttielokuviin. Tamminen on työskennellyt myös orkesterimusiikin sekä teatterin ja tanssin parissa.

Jone Takamäki (s. 1955) on helsinkiläinen, kansainvälisesti palkittu muusikko ja säveltäjä sekä improvisoidun musiikin mestari. Takamäki on soittanut monissa orkestereissa ja toteuttanut musiikkia mm. elokuviin sekä tanssi- ja teatteriesityksiin. Takamäen instrumentteja ovat mm. saksofonit, duduk, shakuhachi ja hocchiku.

Takaisin ylös